Портрет на Велко Кънев, 1987-а, автор Джемал ЕмурловЛюбимите лица на хумора и

...
Портрет на Велко Кънев, 1987-а, автор Джемал ЕмурловЛюбимите лица на хумора и
Коментари Харесай

Габрово показва култови шаржове

Портрет на Велко Кънев, 1987-а, автор Джемал Емурлов

Любимите лица на хумора и сатирата събира в една зала Домът на хумора в Габрово. Изложбата е от сбирката портрети, автопортрети и шаржове от фондовете на музея. Публиката ще разсмиват облиците на писатели, артисти, художници и габровски зевзеци, развеселявали генерации българи.Във време на изолираност и отдалеченост, имаме потребност да се засмеем. Затова и екипът на Дома на хумора кани публиката на галерия, в която от портретите гледат любимци на генерации българи.

Подредени са 95 произведения -  живописни платна, пластики и шаржове, основани от средата на предишния век до наши дни. 

„ В доста страни има такава институция – национална портретна изложба, в която можеш да видиш портрети на интелектуалци, на владетели, на значими публични фигури. Ние взехме решение, че ще си създадем една дребна портретна изложба въз основа на това, което имаме “, споделя шефът Маргарита Доровска пред БНР.

Публиката ще си напомни единствения действителен персонаж на габровските смешки – дядо Миньо Попа от Боженци - търговец, бизнесмен и зевзек, който бил изключително спестовен човек, само че в никакъв случай сребролюбец. Яденето му било толкоз постно, че и муха не го кацала, само че с дарените от него жълтици била приключена читалищната постройка в Габрово.

До лика на този възрожденец са лицата на Чудомир и Алеко Константинов, на Тодор Колев и Велко Кънев. В залата са подредени шаржове на Радой Ралин, Дечко Узунов, Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, излезли отдолу под ръката на Борис Димовски. Разпознаваеми са Григор Вачков, Светлин Русев и Йордан Радичков, шаржирани от Доньо Донев.  

Много от облиците, пред които феновете ще се спрат, са на персони, познати от гостуванията им в Габрово, някои от тях и от техни участия във фестивалите на хумора и сатирата.

„ За някои ще бъде носталгична и то по прекрасен метод “, добавя Маргарита Доровска за изложбата. „ През спомен за хора с принос към нашата културна действителност. Някои от облиците въобще няма да бъдат разпознаваеми пък за по-младото потомство. “

Сред личностите от културния живот има и политици от предишното – портрети на Тодор Живков и на Людмила Живкова. „ Желю Желев сигурно е различим български държавник. “

Изложбата показва платна, пластики и шаржове на 41 създатели. Сред тях са Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, Георги Чапкънов, Тодор Цонев, Любен Зидаров.

Портретите са подредени на разстояние метър и половина един от различен, с цел да е безвредно за феновете.

Изложбата ще остане разполагаем на публиката до 31 август.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР